- In heel de wereld doen moslims van 10 maart tot 9 april mee aan de vastenmaand ramadan.
- Dat kan ook invloed hebben op de werkvloer, omdat vastende werknemers vaak minder energie hebben.
- Business Insider Nederland zet 5 tips voor werkgevers en 5 tips voor werknemers op een rij om ramadan soepel te laten verlopen.
- Lees ook: Zo zijn de islam, het christendom en 3 andere wereldreligies over de wereld verspreid
Ramadan Mubarak!
Van zondag 10 maart tot dinsdag 9 april doen moslims over de hele wereld mee aan de vastenmaand ramadan. Ze eten in deze negende maand van de islamitische kalender alleen voor zonsopgang en na zonsondergang. Ze reinigen zo hun ziel en proberen dichterbij Allah te komen.
Vasten behoort tot één van de vijf zuilen van de islam, de vijf religieuze verplichtingen waar iedere moslim zich aan moet houden. Maar een hele dag niet eten heeft ook invloed op het werk. Soms hebben werknemers minder energie en vinden ze het moeilijker om zich te focussen. Ook kan er behoefte zijn aan aangepaste werktijden of vrije dagen.
Business Insider Nederland zet 5 tips voor werkgevers en 5 tips voor werknemers op een rij om de ramadan soepel te laten verlopen op de werkvloer.
Tips voor werkgevers
Werkgevers hebben geen wettelijke verplichtingen, maar medewerkers zullen het enorm waarderen als hun werkgever meedenkt en hen waar mogelijk tegemoet komt. Vijf tips van MKB Servicedesk:
- Toon interesse
Vraag waar je medewerkers die meedoen aan de ramadan behoefte aan hebben. En dan bij voorkeur voordat de ramadan begint, zodat je nog zaken kan regelen als dat nodig mocht zijn. Je kan nog zoveel lezen en algemene tips ter harte nemen, maar je weet pas echt waar iemand behoefte aan heeft als je ernaar vraagt.
2. Andere werktijden
Vastende medewerkers eten voor zonsopgang en staan daardoor vroeger op dan normaal. Sommige mensen vinden het dan fijn om zo snel mogelijk naar het werk te gaan, terwijl anderen juist liever wat later beginnen. Door dit met vastende en niet-vastende medewerkers te bespreken kan je een werkbaar rooster maken voor de vastenmaand.
3. Aangepaste pauzes
Sommige medewerkers zullen hun pauze misschien niet willen gebruiken, omdat ze niet eten. Maar de Arbowet verbiedt een aaneengesloten werkdag en je zal dus verplicht pauze moeten geven. Je kan er als werkgever wel voor kiezen om de pauzetijden te minimaliseren en iemand die tijd aan het begin of einde van de dag te laten inzetten.
4. Een stilteruimte
Omdat veel moslims vijf keer per dag bidden is een stilteruimte prettig. Die hoeft niet heel groot te zijn, als het maar een plek is waar het rustig is. Zo'n ruimte is overigens ook fijn voor niet-moslims.
5. Vrije dag of ochtend met Suikerfeest
De ramadan wordt afgesloten met Eid-al Fitr, oftewel het Suikerfeest. Sommige medewerkers zullen een vrije dag willen opnemen of anders in elk geval een vrije ochtend om deel te nemen aan het speciale Eid-gebed in de moskee. Overleg vooraf goed met je medewerkers wat er mogelijk en ga soepel met die wensen om.
Tips voor werknemers
Door lange periodes niks te eten raak je sneller vermoeid, kun je het lastig vinden om je te concentreren en ben je misschien prikkelbaarder dan normaal. Je moet daarom goed voor jezelf zorgen en proberen te voorkomen dat het problemen oplevert op de werkvloer. Vijf tips van vacaturesite Monsterboard.
- Praat met je werkgever
Ga zelf al voor de ramadan het gesprek aan met je werkgever over eventuele aangepaste werktijden, je pauzes en vrije dagen. Hou er daarbij wel rekening mee dat je werkgever niet verplicht is speciale maatregelen te treffen. In sommige cao's zijn overigens wel afspraken opgenomen over vasten en religieuze feestdagen.
2. Zoek afleiding tijdens de pauze
Pauze nemen is verplicht, maar het is beter om tijdens ramadan niet bij je collega's in de kantine te gaan zitten als je niet eet. Ga in plaats daarvan een frisse neus halen door een rondje te lopen, lees een boek of speel een spelletje.
3. Vermijd zwaar lichamelijk werk
Vraag aan je werkgever of je geen fysiek zwaar werk hoeft te doen deze maand, want dat is natuurlijk extra zwaar als je niet kunt eten of drinken. Als dat niet lukt kun je vragen of je wat vrije dagen op kunt nemen.
4. Praat met je collega's
Om te voorkomen dat je onbedoeld een stuk verjaardagstaart of andere snacks krijgt aangeboden is het goed je collega's vooraf uit te leggen wat ramadan is. Daarmee zorg je er ook voor dat je tien keer vragen krijgt als "Mag je écht niets drinken?", "Zelfs geen slokje water?", "Ook geen kauwgom? En je kweekt dan begrip als je een keer wat eerder of later begint of eerder naar huis gaat.
5. Slaap voldoende en eet gezond
Het is verleidelijk om tijdens de iftar, de maaltijd na zonsondergang, extra te eten en te drinken en er een latertje van te maken. Maar het is vooral doordeweeks beter om voedzaam en gezond te eten in plaats van vette en suikerrijke snacks te nemen, zodat je fit blijft. Ga ook op tijd naar bed, zodat je uitgerust en productief aan de werkdag kan beginnen. In het weekend kan je dan de teugels een beetje laten vieren als je wil.